Gedichten1

Gedichten2

Gedichten3

hellekat

kloon

puckypoes

index

kattenhemel

ingezonden

spreuken

aas

momcat

wraak

hoofdstukken

 

                         Te gek voor woorden!

         

 

Gepost door: KruX Redactie - Bron: ANP
Gepubliceerd: dinsdag 2 augustus 2005 - 08:31

't Is toch wat ...

Franse dierenbeschermers zijn in actie gekomen tegen een gruwelijke praktijk op het Franse eiland Réunion. Inwoners van dat overzeese deel van Frankrijk gaan met levende honden - en soms ook katten - als aas op haaienvangst in de Indische Oceaan.

De stichting '30 miljoen vrienden' heeft op internet een petitie verspreid die is gericht aan de minister voor Overzeese Gebieden, die wil dat er een einde komt aan de traditie.

Voordat de dieren aan een hengellijn te water worden gelaten, slaan de vissers haken door hun snuiten en poten. Deze praktijk wordt al lange tijd gehanteerd, maar afgelopen weekeinde laaide de verontwaardiging op toen een jongen bij de plaats Sainte-Marie een als aas geprepareerd hondje had gevonden. Hij had het dier bevrijd van de haken en het naar een dierenarts gebracht. Zijn familie wil de hond adopteren.

De dierenbeschermingsorganisatie SPA zei in een reactie dat de meeste gevallen niet bekend worden. Een woordvoerder zei dat niet alleen grotere honden, maar soms ook katten worden gebruikt. Op het eiland in de Indische Oceaan geldt de Franse wetgeving. Wie dieren als levend aas gebruikt, riskeert twee jaar celstraf. Veroordelingen zijn er nauwelijks. Wie niet op heterdaad betrapt wordt, is niet te vervolgen omdat er dan meestal geen bewijs (meer) is.